keskiviikko 18. helmikuuta 2009

Miksi kirjoitan hääperinteistä ?

Suomalaiset vanhat hääperinteet ovat jo pitkään olleet kiinnostukseni kohde. Olen perehtynyt niihin tutustumalla niistä kertovaan kirjallisuuteen ja saanut jo pikku tyttönä maalaisromantiikan kärpäsen pureman katsoessani "Kulkurin valssia". Haaveillut "linnoissa kreivien häät vietetään" maailmasta... :)

Suomalainen vanha hääperinne on hyvin rikasta ja moninaista, eri puolilla Suomea on ollut omia kauniita häätapoja. Olen huomannut, että monille oman juhlaperinteemme tavat ja uskomukset ovat vieraita. Niistä kuitenkin saa loistavia ideoita juhlaohjelmiin ja ne tarjoavat virikkeitä kekseliäille omia juhlia suunnitteleville. Ja ne ovat lisäksi hauskoja.

Työssäni juhlapaikan yrittäjänä olen jo useiden vuosien ajan ollut etuoikeutettu seuraamaan 2000 luvun hääjuhlien viettotapoja. Ulkomailta tulleet tavat ovat sekoittuneet vanhoihin suomalaisiin ja elättelen toivoa, että vanhatkin tavat jatkaisivat elämäänsä uudessa nousussa, vaikka vähän "tuuntattuina" meidän aikaamme sopiviksi.

Niin miksi siis aloitan kirjoittaa tätä morsiusvakkaa? No siksi, että tuo toiveeni toteutuisi, siksi että haluaisin tästä syntyvän vakan, jossa minun lisäkseni myös lukijat jakaisivat omia uusia ideoitaan ja keksimiään uusia juhlaperinteitä. Ja tietenkin siksi, että näen myös aivan uusien ideoiden syntyvän, joskus vahingossakin, mutta ehkä niistä tulee perinteitä jos joku muukin päättää liittää ne juhliinsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti