maanantai 8. kesäkuuta 2009

Huuhtokaa hampaanne!

Suomalaiseen hääperinteeseen ruuan lisäksi on oleellisesti kuulunut tietenkin juomat. Juomaperinteestä ruokaryypyt taitavat nykyään olla jo lähes kadonnutta hääperinnettä.

Ruokaryyppy on perinteisesti ollut pieni viinaryyppy. Yksinkertaisimmillakin aterioilla tunnettiin tuloryyppy, ruokaryyppy, hampaanhuuhteluryyppy ja lähtö- eli piiskaryyppy.

Ryyppyjä on tunnettu eripuolilla Suomea erinimillä, aterialla on otettu myös ruokalajien mukaan ryyppyjyä. On nostettu kalaryyppy, paistiryyppy tai puuroryyppy. Anjalan seudulla oli sanonta: "kolme säiettä nuorassa ja kolme ryyppiä hääpöydässä".

Juomatavoista hauskalta kuulostaa varhain pois jäänyt tapa kättely. Väki istuu pöytäkunnittain ja jokaisella pöytäkunnalla on oma kaksikorvahaarikka. Puhemies ( vrt. nykyisin bestman) kehottaa väkeä "huuhtokaa hampaanne", jolloin oluthaarikka alkaa kulkea pöydässä kädestä käteen myötäpäivään ja haarikan ojentaja ja vastaanottaja antavat näin kättä toisilleen.

Hääjuhlaan tästä saisi hauskan ja näyttävän ohjelmanumeron, komeat punaiset puuhaarikat täynnä olutta pöytiin ja bestman komentamaan: huuhtokaa hampaanne :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti